GLOSAR MEDICAL A-Z

Semnificația unor termeni folosiți in legătură cu bolile uro-genitale

Adenomul de prostată

-Prostata este o formatiune glandulara cu structura fibromusculara care inconjoara baza vezicii urinare si face parte din aparatul reproducator masculin.

-Odata cu inaintarea in varsta prostata are tendinta de crestere in volum (hiperplazia benigna de prostata) la barbatii cu productie normala de androgen.

-Cresterea diferitelor structuri ale glandei prostatice determina aparitia adenomului de prostata putand determina strangularea uretrei si astfel apar problemele urinare. Aceasta tumora este cea mai frecventa tumora benigna a barbatului peste 60 de ani.

Anurie

-Incetarea patologică a secretării urinei

-(incapacitatea de a se forma sau excreta urină de către rinichi) pentru mai mult de 8 ore, vezica urinară fiind goală, sau urinarea de mai puțin de 3 ori pe zi, volumul urinar fiind mai mic de 100 ml în 24 de ore la adult (în cazul nou născuților, se constată lipsa urinii la nivelul scutecului).

-Anuria nu trebuie confundată cu retenția de urină, în care vezica urinară se umple dar nu se golește în mod natural, dar sondajul vezical permite extragerea urinii.

-Cauza poate fi infecțioasă, toxică sau medicamentoasă – sau o deshidratare puternică.

Atrofie

-Scăderea in volum a celulelor, țesuturilor, organelor.

-Degenerare morfologica si functionala a unui tesut sau organ, cauzata de tulburari de nutritie sau de inactivitate.

Azotemie

-Prezența in sange a compușilor azotați.

-Cantitatea de azot care există în sânge (sub formă de uree, acid uric etc.)

-Creștere anormală a cantității de uree din sânge.

-Acumularea în sânge a produşilor azotaţi degradaţi (uree, azot rezidual). Normal azotul rezidual nu trece de 40 mg% iar ureea de 30 mg%. În insuficienţa renală cantitatea lui creşte de 2-3-4 ori sau chiar mai mult. Azotemia poate să apară nu numai în insuficienţa renală ci şi în diminuarea cantităţii de lichide din sânge. Dacă azotemia apare ca urmare a insuficienţei renale, vorbim de uremie azotemică, care prezintă un aspect clinic bogat în simptome: dureri de cap, ameţeli, vărsături, convulsii până la comă. Diagnosticul trebuie pus numai de către medic. Aceasta este una dintre afecţiunile grave ale organismului şi accentul tratamentului va fi pus pe medicamentaţia instituită de către medicul specialist.
Azotemia extrarenală este tratată la insuficienţa renală fiind acelaşi tratament.

Bacteriurie

-Bacterii in urină

-Prezenta a bacteriilor in urina. Desi urina este in mod normal sterila, o bacteriurie nu este sinonima intotdeauna cu o infectie a cailor urinare. In fapt, urina poate fi contaminata in momentul emisiei sale sau al prelevarii: atunci se vorbeste de bacteriurie nepatologica. Pentru ca o bacteriurie sa fie „semnificativa” (adica ea sa ateste o infectie a vezicii, a uretrei sau a rinichilor), sunt cerute criterii foarte stricte, mai ales un numar de bacterii mai mare de 10.000 pe mililitrul de urina. Germenii prezenti in urina se cauta cu ajutorul unui examen citobacteriologic al urinii (E.C.B.U .), asociat cu o numaratoare de germeni.

Dializă

-Metodă de tratament a insuficienței renale.

-Reprezintă procesul de trecere a substanțelor lichide de o parte și de alta a unei membrane semipermeabile. Astfel componentele celor două amestecuri vor trece prin membrană in sensul gradientului de concentrație până la egalizarea concentrației pe ambele fețe ale membranei.

Disurie

-Greutate la urinare.

-Dificultate de a urina. O disurie este provocata de existenta unui obstacol la evacuarea urinei, ceea ce poate antrena o golire incompleta, cu ramasite vezicale dupa mictiune. adenomul de prostata, scleroza colului vezical, ingustarea uretrei, hipertonia sfincterului striat sunt cauzele obstructive cel mai frecvent intalnite ale disuriei.

-O disurie se manifesta prin mictiuni lente, penibile, in mai multi timpi, cu necesitatea de a forta pentru evacuarea vezicii. Tratamentul unei disurii este cel al bolii cauzale. O dilatare a vezicii, apoi a aparatului urinar superior pot aparea treptat in absenta tratamentului, cu riscul de a avea rasunet asupra functiei renale.

Diureza

-Formarea și eliminarea urinei

-Volum al urinii secretate de rinichi intr-o perioada de timp data.

Diuretic

-Substanță care favorizează diureza

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s