Phyllanthus niruri – tratament calculi renali si biliari

 

Phyllanthus niruri

Regn: Vegetal220px-Quebra-Pedra._Phyllanthus_niruri
Ordin: Malpighiales
Familie: Euphorbiaceae
Genul: Phyllantus
Specia: Phyllantus niruri

 


 

Este o plantă originară din zonele tropicale frecvent întâlnita în zonele de coastă ; creşte în flora spontană sub forma unor tufe sau este cultivată. Rar depăşeşte 60 cm în înălţime, are coaja verde deschis şi frunzele asemănătoare cu cele de salcâm. Florile sunt mici, alb-verzui. Fructele apar ca nişte mici capsule de câţiva milimetri conţinând seminţele. Phyllanthus niruri este cel mai bine cunoscuta sub numele comun de stonebreaker sau de semințe de sub-frunza.
In mod tradiţional, în medicina indiana (ayurveda) se foloseşte toată planta pentru acţiunile sale hepatoprotectoare, antiicterice, antivirale, litotritice (litiaza renală), antihipertensive, antidiabetice, etc. în sistemul ayurvedic este cunoscută şi sub denumirea de Bhumi amalaki – Chanca Piedra în limba spaniolă  și Quebra-Pedra în portugheză.
Principalele substanţe active identificate în extractul de Phyllanthus niruri sunt lignani (phyllantina, hipophyllantina, lintetralin, nirurin, phyltetralin), flavonoide (quercetina, astragalina, rutina, etc.), taninuri, terpene, triterpene, etc.
Efectele antivirale sunt mai intens studiate din 1980 încoace, de când un grup de cercetători japonezi au observat că extractul apos de Phyllantus niruri blochează reverstrascriptaza virusului imunodeficientei umane (HIV).
Mai apoi s-a determinat şi faptul că unele dintre substanţele extrase din Phyllanthus pot bloca şi alte enzime virale, de exemplu polimeraza virusului hepatitei B, împiedicându-l astfel să se înmulţească.
Mai mult, substanţele din această plantă se leagă de antigenele de suprafaţă ale virusului hepatitei B (HBsAg), interferând în acest fel cu mecanismele de intrare a virusului în celule unde ar urma să se multiplice. Potrivit rezultatelor studiilor efectuate de Venkateswaran şi colaboratorii, unele dintre animalele de experienţă pe care s-au efectuat studiile au devenit “curate” din punct de vedere virusologic, adică nu a mai putut fi identificată nici urmă de infecţie virală.
Într-un experiment efectuat pe 37 de pacienţi cu hepatitia B s-au administrat timp de 30 de zile câte 600 mg de pulbere de Phyllantus niruri pe zi. La două săptămâni după terminarea tratamentului 59% dintre pacienţi nu mai prezentau antigenul HBs în sânge.
Dozare şi administrare. Dacă se foloseşte singură această plantă, atunci se administrează între 600 şi 900 mg de pulbere de plantă pe zi, impărţita în 2 prize. Se ţine 10-15 minute sublingual după care se înghite cu apă. Ca şi durată, tratamentul ar trebui să dureze şase săptămâni, apoi pauză două săptămâni după care se repetă analizele medicale. Dacă se foloseşte în amestec cu alte plante în diverse preparate disponibile comercial, atunci se urmăreşte a se respecta dozajul şi modul de administrare scris în prospectul acelui produs.
Efecte adverse. Contraindicaţii. Până în momentul de faţă nu au fost raportate efecte adverse considerabile la pacienţii care au urmat un tratament cu Phyllantus niruri la dozele terapeutice menţionate. Este totuşi posibil să apară, foarte rar, unele reacţii alergice (mâncărimi, înroşirea unor zone cutanate, dificultăţi în respiraţie, etc.).

Un studiu clinic cu Phyllanthus niruri, a indicat că ar putea reduce nivelul de calciu din urina.  Un studiu ulterior efectuat asupra a 150 de pacienti pe o perioada de 6 luni a indicat că un extract din aceasta planta reduce incidenta de formare a pietrelor in rinichi, și a concluzionat, ” Administrarea regulata de P. niruri dupa litotripsia extracorporala duce la o rata scazuta a recurentei (reaparitia pietrelor la rinichi). Eficacitatea sa și lipsa absolută de efecte secundare face acest tratament sa fie adecvat pentru  protejarea sistemului urinar de microlitiaza si formarea de depozite de nisip  ”  Un studiu recent pe sobolani a constatat că  Phyllanthus niruri sa dovedit a interfera cu mai multe etape de formare a pietrei, reducând agregarea cristalelor, modifica structura și compoziția lor, precum  modifica si interacțiunea dintre cristale cu celule tubulare care conduc la reducerea endocitozei ulterioare.
Nu s-a constatat nici o problemă la administrare femeilor însărcinate sau care alăptează, dar nu s-au efectuat suficient de multe studii pentru această situaţie. In opinia mea ar fi totuşi de preferat să se evite administrarea la femeile însărcinate, care alăptează şi la copiii sub 10 ani. Dacă totuşi se administrează este bine să mergeţi la medic dacă apare orice semn sau simptom care până în momentul acela nu exista.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s